Solliciteren voor stages

Wat ben ik een goede blogger hè? Na de eerste blog gelijk al een maand radiostilte. Dit was niet helemaal de bedoeling natuurlijk, maar ik werd opgeslokt door werkzaamheden voor mijn opleiding. Ik studeer namelijk al een tijdje fotografie. Voor deze studie ben ik druk bezig met het vinden van een stageplaats.

Ik zit aan het einde van het derde jaar (van mijn vierjarige HBO opleiding) Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie. Ik heb tot nu toe alles nog gehaald (yay!) en heb nog tien weken les te gaan voordat het echte werk begint. Vanaf september ga ik namelijk stage lopen en tegelijkertijd een scriptie schrijven. Het voelt nu eigenlijk al best gek, om te kunnen zeggen dat ik bijna klaar ben. Voor mijn gevoel ben ik pas net echt begonnen. Naast studeren ben ik dus ook druk bezig met het vinden van een stageplaats… wat nog best moeilijk kan zijn.

Ik stel misschien te hoge eisen aan mijn stageplaats. Ik vind dat het bij mij en mijn eigen stijl moet passen, maar ik moet er vooral wat kunnen leren. Een standaard portretfotograaf gaat het voor mij niet worden. Het liefste loop ik stage bij een conceptueel sterke studio, zodat ik mijn eigen conceptuele stijl ook verder kan uitwerken. Omdat ik daarom niet voor de eerste de beste fotograaf kies, is het ook extra moeilijk om de stage binnen te slepen. Daarom ben ik, in plaats van brieven, boekjes aan het maken voor enkele fotografen en studio’s. Zo is mijn grafische diploma toch nog ergens goed voor ;). Over dit boekje wil ik het even hebben, niet alleen omdat ik er best trots op ben, maar ook om te laten zien hoe je op een creatieve manier kan solliciteren.

Het boekje

In eerste instantie heb ik een selectie gemaakt van het fotografische werk dat ik wil laten zien, maar ook past bij de stijl van de fotograaf in kwestie. In een sollicitatiebrief schrijf je over je kwaliteiten, maar ik vond het beter om te laten zien wat mijn kwaliteiten zijn (op het gebied van fotografie, maar ook qua persoonlijkheid).

 

Om het toch wat te verduidelijken en het niet alleen een mini-portfolio-boek te maken, heb ik enkele tekstpagina’s tussendoor gemaakt. Hier staat bijvoorbeeld op waar ik heen wil met de foto’s, maar ook mijn CV is op deze manier toegevoegd. Ik wilde de pagina’s los van de foto’s, op kleiner formaat. Hierdoor werd het binden wel even wat lastiger. Dit heb ik opgelost door eerst de tekst tussen de pagina’s vast te maken, voordat ik de ‘katernen’ samen tot een boekje kon maken. Na het binden van de pagina’s, heb ik de kaft vastgelijmd aan het boekje.

Ik heb in het boekje de kleuren oranje en blauw terug laten komen, die terugkomen in mijn eigen uiterlijk (oranje haar, blauwe ogen). Een standaard profielfoto in een CV is zo cliché, maar zo weten ze wel gelijk met wie ze te maken hebben. Daarom heb ik een zelfportret op de kaft gezet.

Opsturen en afwachten

Na het afronden van het boekje vind ik het jammer om het zomaar door de brievenbus te gooien. Het liefste bel ik gewoon aan bij het adres, om het boekje persoonlijk te overhandigen. Natuurlijk is dit niet altijd even handig of makkelijk. Een andere optie is natuurlijk het opsturen via de post! Na het opsturen is het vooral heel veel afwachten en hopen dat ze mij uiteindelijk uitnodigen voor een gesprek, maar dat is hopelijk een blog voor de toekomst.

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a comment

Your email address will not be published.Field is required

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>